Menu

Dagdrivare

Dramakomedi

Bengt Jonsson, 59 år lever sitt liv som en dagdrivare. Sedan ett år tillbaks är han arbetslös då hans fotoaffär, efter flera år av minussiffror, slutligen går i konkurs när El-Giganten öppnar tvärs över gatan. Nu försörjs han av sin fru Gunilla, men njuter i smyg av att vara ledig. På arbetsförmedlingens kurs: ”Ditt personliga varumärke” träffar han Ann-Marie, 55, utbränd lärare, Tommy, 36, tidigare OS finalist i häcklöpning och Leila, 29, performancekonstnär. När föreläsaren för kursen under sitt brandtal till de arbetslösa plötsligt segnar ner på golvet i en hjärtattack, får Bengt en tankeställare: Livet är allt bra kort ändå.

Bengt bestämmer sig för att ta tag i saker och ting. Han spelar in ett nytt video-cv, skaffar nytt gymkort och inhandlar nya kostymer, men när Bengts fru, Gunilla tittar på Bengts dessvärre patetiska video-cv berättar hon att hon träffat en annan man och vill skiljas. Bengt får plötsligt mycket ont om pengar, samtidigt som han lovat bekosta sin dotters kommande bröllop, vilket blir allt dyrare. Bengts dotter Johanna är hans stora stolthet i livet och han har aldrig berättat för henne om sina problem. Han tvingas drastiskt och ytterst motvilligt skära ner i sin livsstil av flådiga luncher och inköp av allehanda teknikprylar. Istället söker han desperat efter alltmer lågavlönade arbeten, som han egentligen anser sig överkvalificerad för och inte vill ha, men ändå inte får. Han gör en förnedrande resa nedåt i samhällshierarkin, mot fattigdom och hemlöshet. Samtidigt finner han en sorts gemenskap när han dras in sina arbetslösa kollegor, Ann-Marie, Tommy och Leilas olika liv. Bengt blir Tommys nya tränare och mentor i hans kamp för OS-comeback, han blir Ann-Maries nya tango-kavaljer och får huvudrollen i Leilas nya performanceverk: ”Förloraren”.


Liv

Drama/Dans/Opera

Liv är 85 år gammal. Hon lever tillsammans med sin man sedan 60 år tillbaks, Bertil, i ett hus utanför Vimmerby. En dag får Bertil en stroke och avlider. Efter begravningen går Liv in i en fas av reflektion över sitt liv. Hon börjar vandra genom sina minnen och återser sig själv som barn, som ung flicka, som nybliven mamma, som vuxen kvinna med man och egna barn. När hon återbesöker sina minnen, så förvandlas de till sång och dans. Efter varje återbesök så försvinner dock minnet från Liv’s medvetande och hon blir mer och mer glömsk. När hennes dotter, barnbarn och barnbarnsbarn besöker henne så inser de att något är fel. Liv har fått alzheimers och hon blir sämre för varje minne hon återbesöker.


Min plats på jorden?

Resekomedi

Det här är Joakim Granberg, 36 år, komiker, manusförfattare, skådis, mångsysslare. Han är en rotlös människa. En sökare med en existentiell ängslighet och dessvärre, en oförklarlig inre, aldrig sinande längtan till ett annat liv. Idag bor han i en liten etta i Kärrtorp med lägenhetens enda fönster inplastad på grund av fasadrenovering. Där känner han sig inte hemma. Men var är hans riktiga hem egentligen?

I hans drömmar är det en plats med spänning och äventyr i vardagen där det finns kärlek och meningsfulla vänskapsrelationer, en levande storstad med rikt kulturutbud, men också gärna en pittoresk by med lugn och ro och närhet till vacker natur. Det ska finnas ytterst trevligt, roligt och intressant folk med stimulerande meningsutbyten, helst ett överlag behagligt klimat och mycket god mat med, det är viktigt och visst är det ändå skönt med ett inte alltför fult språk som går att lära sig. Detta konstanta drömmande är en slitsam process. Idag kan han knappt åka på semester längre utan att planera en eventuell framtid på varje plats han besöker. Går det någonsin finna platsen där han kan blicka bort i horisonten utan att längta efter något annat? En plats som har precis allt?

Det är nu dags att göra slag i saken en gång för alla och ge sig ut på jakt. Problemet är bara att världen erbjuder så ofantligt många alternativ...


Barn av sin tid

Drama

Samir, en 17-årig ensamkommande pojke ifrån Afghanistan anländer en varm sommardag i Sverige. Han får ett boende hos ett äldre par, Lasse och Kristina i en nedgången gammal bruksort. Där åker jämnåriga Ellen ensam runt på sin skateboard om dagarna. Hon bor med sin mamma, Carina och har inga andra vänner. Hennes liv verkar mest bestå av en längtan bort. En konsertkväll i Folkets Park får Samir och Ellen syn på varandra och något händer med dem. De börjar umgås varje dag. Samtidigt som Samirs och Ellens känslor för varandra växer, så ökar misstroendet mot ortens flyktingar och när Samir en kväll blir inblandad i en våldsam händelse sätts allas gemenskap på prov.